Nakon 14.01.2020., Microsoft je najavio za Windows 7 kraj podrške za svoj operativni sustav koji je na tržištu od 2009.-te godine. Nažalost sva računala koja koriste Windows 7 operativni sustav od tog datuma više neće primati podršku kroz ažuriranja sustava što će znatno utjecati na sigurnost.

Sigurnosna ažuriranja

Sigurnosna ažuriranja operativnog sustava jedan su od temelja i “prva crta obrane” prema  malicioznim prijetnjama, a to Vas posebno čini ranjivim prema svim prijetnjama u nastajanju. Vrlo je velika vjerojatnost da će buduće prijetnje upravo biti usmjerene prema korisnicima koji nastave koristiti ovaj operativni sustav. Naime Windows 7 će i dalje raditi na računalima ali će ona biti znatno više izložena prijetnjama nego prije. U nastavku ćemo vam opisati što činiti u slučaju Windows 7 kraja podrške.

Kako prepoznati koji operativni sustav je na mojem računalu?

windows-7-kraj-podrskeAko imate u lijevom donjem kutu imate okruglu ikonu na kojoj otvarate START izbornik kao na slici lijevo tada vjerojatno koristite Windows 7 operativni sustav. Međutim ima korisnika koji svoje novije Windowse prilagode da izgledaju kao stari,  pa je ovo niže sigurniji način:

 

windows-logo-tipka-slovo-rKliknite na tipkovnici Windows tipku i slovo R (u isto vrijeme).

Otvoriti će Vam se bijeli prozor u koji morate upisati winver i pritisnuti OK.

Nakon toga se otvara prozor u kojem je prikazano koju verziju Windowsa koristite.
U slučaju da koristite Windows 8 ili 10, možete odahnuti 🙂
U slučaju da Vaše računalo ipak koristi Windows 7, idemo Vam pomoći:

 

Koje su nam opcije nakon Windows 7 kraja podrške?

U slučaju da je Vaše računalo tehnički sposobno za prelazak na Windows 10, tada savjetujemo prelazak. Da biste prešli na Windows 10 potrebno je kupiti licencu za korištenje Windows 10 operativnog sustava. Prelazak u većini slučajeva prođe uredno, ali savjetujemo da ipak prije napravite backup podataka

1.Kupnja nove Windows 10 licence

Cijene Windows 10 licenci kod nas su već od 520,00 Kn+PDV za elektronsku ESD verziju. Ako želite biti sigurni podržava li Vaše računalo Windows 10 te je li ipak potrebna dogradnja ili zamjena računala, pozivamo Vas na besplatnu dijagnostiku u naš servis. Na temelju dijagnostike pronaći ćemo najbolje  rješenje kako biste mogli nesmetano dalje koristiti računalo.U slučaju da ste poslovni korisnik s više računala, dogovorite besplatnu procjenu u Vašoj tvrtki pri čemu će naši stručnjaci izaći na teren (ZG) i napraviti procjenu i prijedloge za Vašu tvrtku.

2. Kupnja novog računala s Windows 10 operativnim sustavom

racunalo-s-windows-10Cijene novih računala s dovoljnom količinom radne memorije i brzim SSD diskom zajedno s Windows 10 operativnim sustavom kreću od 2.080,00 Kn+PDV. 

 

Pozivamo Vas na besplatnu dijagnostiku u naš servis ili za tvrtke s više računala dolaskom naših stručnjaka koji će napraviti besplatnu procjenu u Vašoj tvrtki. Termin pregleda možete dogovoriti na 01/36 46 375 ili na avrion@avrion.hr