Sustavi za backup podataka

Backup podataka je pohrana podataka na drugi medij. Pohrana podataka unutar istog računala je vrlo rizična i ne smatra se backupom. Kako bi Vaši podaci bili maksimalno zaštićeni preporučujemo pohranu podataka na barem 2 različite lokacije. 

3 osnovna razloga zašto Vam je potreban backup sustav:

  1. Čak i na novoj opremi mogući su kvarovi i nije jamstvo da će Vaši podaci sačuvani
  2. djelovanje novijih vrsta virusa najčešće trajno uništava ili briše podatke
  3. velik broj korisnika slučajno obriše podatke pri “pospremanju računala”

Backup sustav sastoji se od software-a koji će automatski prenijeti podatke na drugi uređaj i naravno drugog uređaja.

Povratak podataka s oštećenog medija (tvrdi disk, CD/DVD, USB stick) je najčešće vrlo skup proces koji može potrajati više dana, a u nekim slučajevima oporavak nije moguć.

Podaci bi trebali biti smješteni na poslužitelju koji najčešće koriste 2 hard diska u redudantnom načinu rada (način kada se podaci istovremeno zapisuju na oba diska). Samim time u slučaju kvara jednog diska, svi podaci su dostupni na njegovoj identičnoj kopiji tj. drugom disku. Više i poslužiteljima saznajte ovdje.

Izgled poslužitelja možete vidjeti na fotografiji s desne strane.

U slučaju da se Vaši podaci nalaze na osobnom računalu tada je nažalost mogućnost gubitka podataka osobito povećana.  Iz tog razloga je potreban backup podataka na druge lokacije.

dell-poweredge-t330
Poslužitelj Dell T330

Backup podataka na USB stick, pogotovo ukoliko je to isključivi medij na koji snimate podatke, ne preporučujemo. Naime USB stickovi pokazali su se kao prilično nepouzdan medij za pohranu podataka jer su više namijenjeni za prijenos podataka s jednog računala na drugo, a ne arhivu.

usb-stick-nije-za-backup

Backup podatka na druge lokacije izvodi se automatski u predefinirano vrijeme.

1 lokaciju backupa preporučujemo na specijaliziranim mrežnim uređajima za backup. Navedeni uređaji koriste min. 2 diska za pohranu podataka i projektirani su da rade 24/7/365.  Mi već duži niz godina nudimo Synology mrežne uređaje za backup jer su se pokazali iznimno pouzdani, dugotrajni i odličnog omjera cijene i karakteristika. 
Cijena sustava za backup podataka tvrtke Synology kreću već od 451,26 € / 3.400,00 KN (+PDV). U cijenu je uključena instalacija uređaja i podešavanje na 5 računala korisnika.  

2 lokaciju backupa preporučujemo na cloud servisima i/ili vanjskom hard disku koji se nakon zaršenog backup automatski gasi i postaje nedostupan mrežnoj okolini što je vrlo bitno uslijed djelovanja cryptolocker virusa.

synology-218j

Kontaktirajte nas bez obaveze putem forme niže ili na broj telefona 01 36 46 375.
Naši stručnjaci preporučiti će Vam najbolje rješenje za Vašu tvrtku.

cloud backup