Sve više tvrtki prakticira da djelatnici imaju mogućnost za rad od kuće udaljenim pristupom na IT infrastrukturu tvrtke. Prilikom rada spajanjem na informatički sustav tvrtke potrebno je zadovoljiti 2 osnovna preduvjeta:

  1. Sigurnost
  2. Brzinu

Sigurnost je osnovni preduvjet kako podaci tvrtke ne bi bili izloženi. U tu svrhu potrebno je ispravno podesiti sve sigurnosne parametre opreme i veze putem koje se spajate na informatički sustav tvrtke. Najčešća vrsta veze je VPN (Virtual private network) tj. virtualna privatna mreža. To je način spajanja između Vašeg računala koje koristite u radu od kuće i računala u tvrtki pri čemu se koristi tzv. sigurnosni tunel kroz koji prolaze podaci zaštićeni od ulaza treće strane.

Kako bi veza bila sigurna potrebno je koristiti nove protokole koji jamče visok nivo sigurnosti i odgovaraju današnjim sigurnosnim standardima.

Brzina veze ovisna je ovisna je o brzini veze u Vašoj tvrtki i brzini veze lokacije s koje se povezujete. Većina malih tvrtki najčešće koriste ADSL tj. asimetričnu Internet vezu koja ima relativno dobru brzinu preuzimanja (download), ali znatno sporiju brzinu postavljanja (upload). Ugodnije korištenje VPN veza zahtijeva minimalno 50/10MBit/s ili više jer za VPN vezu bitna je ova druga (upload) brzina o kojoj ovisi i kvaliteta veze. Veće tvrtke koriste simetrične brzine (npr. 50/50Mbit/s ili 100/100Mbit/s) pa je i komunikacija brža.

rad-od-kuce

Što je potrebno za povezivanje s uredom

1. Programska podrška za rad od kuće

Kako biste mogli koristiti VPN vezu, potrebno je podesiti pristup s obje strane. Pristup je moguće omogućiti sa programskom podrškom unutar Vašeg operativnog sustava ili putem specijaliziranih programa. Mi zbog razine sigurnosti koje želimo pružiti našim klijentima, koristimo specijalizirane programe pri čemu podesimo sve sigurnosne parametre kako bi rad od kuće tekao neometano.

2. Hardver

Iako je povezivanje moguće i samo između 2 računala, najčešće povezivanje radimo između Vašeg poslužitelja ili mrežnog uređaja na kojem su podaci. Poslužitelji su sposobniji za distribuciju podataka prema klijentima od klasičnih računala, najčešće zato jer osim drugačijeg hardvera koriste i napredniji operativni sustav. Postavke spajanja moguće je postaviti na većini rutera koje ste dobili od operatera, ali za bolje performanse i veću sigurnost predlažemo kvalitetniju opremu koja je cjenovno dostupna većini poslovnih korisnika.

Za dodatne informacije budite slobodni kontaktirati nas na avrion@avrion.hr ili na 01 36 46 375.